De toekomst lacht Shirley weer tegemoet: “Dankzij mijn werk ben ik uit de shit geklommen”

Shirley Wissing is inmiddels al vier jaar vaste kracht in ons magazijn en niet meer bij ons weg te denken. Maar haar weg naar een baan kende wel wat obstakels. Openhartig en onbevangen vertelt Shirley over haar persoonlijke situatie, haar afstand tot de arbeidsmarkt en hoe ze dankzij haar werk uit een diep dal is geklommen.

Shirley kwam op haar 29e bij Odin Groep op sollicitatiegesprek, vrijwel zonder werk- of schoolervaring. Dat laatste kwam vooral doordat ze een moeilijke jeugd heeft gehad. “Mijn beide ouders zijn vroeg overleden, mijn wereld was klein en ik heb vanaf mijn dertiende veel therapie gevolgd. Als je eenmaal in dat molentje zit, is het ontzettend lastig om daar uit te komen.” Een nare gebeurtenis zorgde voor een positieve ommekeer. Toen Shirley's moeder in 2016 plotseling overleed, was dat voor Shirley zelf hét moment om haar eigen problematiek echt onder ogen te zien en haar leven drastisch te veranderen. "Ik besefte dat als ik nog iets van mijn leven wilde maken, ik dat zo snel mogelijk moest doen."

Zoektocht naar een bedrijf

Tijdens een van de periodieke gesprekken met de gemeente Enschede gaf Shirley aan dat ze nu écht iets wilde bereiken. Het volgen van een BBL-studie (combinatie van werken en leren bij een erkend leerbedrijf) leek haar de beste oplossing. “Zo kon ik vier dagen in de week werken en één dag in de week studeren. Vervolgens ben ik op zoek gegaan naar een bedrijf waar ik terecht kon, maar ik kreeg helaas nergens een poot aan de grond. De combinatie van mijn persoonlijke situatie, leeftijd, uitkering en het gebrek aan werk- of schoolervaring was voor elk bedrijf reden om niet eens het gesprek aan te gaan. Niemand wilde zich aan mij branden.”

Met hulp van de gemeente kwam daar gelukkig verandering in. In haar zoektocht naar een erkend leerbedrijf kwam Shirley uiteindelijk via de gemeente terecht bij de afdeling logistiek van Odin Groep. Haar eerste gesprek herinnert ze zich als de dag van gisteren: “Zo zenuwachtig ben ik nog nooit geweest. Ik was bang dat ik afgewezen werd, want dit was een van de eerste bedrijven die wél het gesprek aandurfden. Tijdens het gesprek ben ik open en eerlijk geweest over mijn situatie en gelukkig ging het licht op groen.” Shirley volgde de opleiding tot logistiek medewerker (BBL, niveau 2) en was zelfs zo gedreven dat ze niet binnen de afgesproken twee, maar in slechts één jaar haar BBL-studie afrondde. “Ik had een bepaalde energie en drang om zo snel mogelijk uit de shit te komen.”

Veranderd mens

“In de vier jaar dat ik nu bij Odin Groep werk, ben ik een ander mens geworden. Ik heb veel meer zelfvertrouwen, ben niet meer makkelijk uit het veld te slaan en mijn sociale vaardigheden zijn enorm verbeterd. Ik heb moeten wennen aan mijn nieuwe situatie waarin veel geregeld is. Ik heb jarenlang veel narigheid gekend en moet er nu aan wennen dat ik alles voor elkaar heb. Ik had vroeger bijvoorbeeld ook weinig vrienden en moest wennen aan het feit dat mensen naar mij zwaaiden. Dat klinkt vast gek, want voor de meeste mensen is dat heel normaal, maar ik vond het zo bijzonder dat mensen aandacht hadden voor mij. Gelukkig kan ik daar steeds meer van genieten en zit ik erg lekker in mijn vel."

Shirley heeft inmiddels een vast contract en is verantwoordelijk voor retourneringen en baliewerkzaamheden. “Dat Odin Groep mij deze kans heeft gegeven, daar ben ik de organisatie erg dankbaar voor. Met name de hulp van Karim Andaloussi (teamleider Logistiek) en Sophie Krowinkel (HR Adviseur) heeft mij erg geholpen. Zij gaven advies, toonden begrip en boden een luisterend oor." “Ik vind het prachtig dat Odin Groep niet bang is om naar diversiteit te kijken bij het aannemen van personeel. Daar bedoel ik niet alleen leeftijd of afkomst mee, maar ook mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Misschien zijn ze op papier niet aantrekkelijk genoeg, maar als je het gesprek aangaat, blijkt er veel meer mogelijk. Er zijn echt genoeg mensen die, als er ook maar ergens een klein deurtje opengaat, die kans willen grijpen. Bovendien krijg je er een zeer loyale medewerker bij als cadeau. En daar ben ik een mooi voorbeeld van.”

Benieuwd naar meer verhalen?

Lees hier de ervaringen van onze collega's!

Meer verhalen

Odin Groep

Expolaan 50
7556 BE Hengelo
Netherlands

Lage Biezenweg 3
4131 LV Vianen
Netherlands

Wist u dat uw browser verouderd is?

Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

Upgrade hier uw browser
Ga verder op eigen risico