09-02-2022

Apax Partners neemt meerderheidsbelang in Odin Groep over van Fortino Capital Partners

In het kort

Apax Partners, één van de leidende private equity partijen in Europa, neemt samen met oprichter en het management van Odin Groep, een toonaangevende Managed IT & Cloud Service Provider, het belang in Odin Groep over van Fortino Capital Partners, een in de Benelux gevestigde B2B software- en IT-investeerder. Apax heeft de ambitie om, door zowel autonome groei als buy & build, de leidende positie van Odin Groep als Managed Service Provider in Nederland te versterken. Odin Groep is actief in het MKB, het onderwijs, de gezondheidszorg en woningcorporaties. Apax Partners investeert vanuit haar meest recente mid-market X fund met een omvang van €1,6 miljard.

Apax zal als nieuwe partner Odin Groep ondersteunen om de groeistrategie te versnellen en de toonaangevende positie op de markt als een Managed Service Provider in Nederland verder te consolideren, door:

  • Geografische expansie, om de aanwezigheid in het zuiden en westen van Nederland te versterken.
  • Verdere groei in bestaande en ontwikkeling van nieuwe verticale marktsegmenten.
  • Uitbreiding van het dienstenaanbod, teneinde de one-stop-shop voor klanten te blijven.
  • Ondersteuning bij de realisatie van transformationele overnames.

Odin Groep, opgericht in 1990 door Hans Lesscher, is uitgegroeid tot een toonaangevende Managed IT Service Provider in Nederland. Met een hoofdkantoor in Hengelo en vestigingen in Vianen en Utrecht, voorziet de Groep op een betrouwbare, flexibele en veilige manier in de IT-behoeften van meer dan 4.000 klanten. Het bedrijf heeft sterke posities ontwikkeld in het MKB, het onderwijs, de gezondheidszorg en woningcorporaties waarbij klanten kunnen vertrouwen op de expertise van ruim 650 medewerkers. De omzet is de afgelopen jaren telkens met dubbele cijfers gegroeid. Odin Groep heeft in 2021 een omzet gerealiseerd van ongeveer € 140 miljoen.

In 2019 stapte Fortino Capital in Odin Groep om samen met Hans Lesscher en het managementteam het bedrijf verder te professionaliseren en te laten groeien. Samen met Fortino heeft Odin Groep zijn langetermijnstrategie verder uitgewerkt. Dit leidde tot een update van de go-to-market en enkele gerichte acquisities om het dienstenaanbod en de aanwezigheid op de Nederlandse markt te versterken. Dit heeft geresulteerd in een Groep die bijna in omvang is verdubbeld, waarbij het team een sterke autonome groei heeft laten zien en waarbij de acquisities succesvol werden geïntegreerd.

Hans Lesscher over deze stap

"Ik ben zeer dankbaar voor de gedrevenheid, de aanpak en de mentaliteit van alle medewerkers die werken binnen Odin Groep. In de veranderende werkomgeving en groeiende complexiteit van IT zijn hun expertise en klantfocus het fundament van ons succes. Tijdens ons groeiproces met de ondersteuning van Fortino hebben we tal van nieuwe collega's mogen verwelkomen. Ook hebben we samen als team geweldige resultaten bereikt. Nu staan we voor een nieuw hoofdstuk. Met Apax aan onze zijde, denk ik dat we een partner hebben gevonden die ons gaat helpen om onze groei-ambities voor de komende jaren te realiseren”, aldus Hans Lesscher, CEO - Odin Groep.

Damien de Bettignies, Partner van Apax

"We kijken er enorm naar uit om de volgende aandeelhouder te worden van Odin Groep naast het ervaren managementteam. De groep heeft een unieke positie tussen de marktleiders in Nederland en heeft een sterk track record van zowel autonome groei en als groei door overnames. We zullen de financiële middelen en kennis en ervaring leveren ter ondersteuning van de toekomstige groei. Maar ook versterking bieden bij het realiseren van de leiderschapspositie in de markt, met name via overnames."

Duco Sickinghe, Managing Partner bij Fortino Capital

“We zijn onder de indruk van de realisaties van Odin Groep in de afgelopen jaren. Tijdens onze periode als aandeelhouder, hebben we kunnen samenwerken met een team die een duidelijke strategische focus had, en eveneens wist hoe deze om te zetten in de praktijk. We willen iedereen bedanken voor het fantastische traject dat we samen hebben afgelegd en voor hun bijdrage aan Odin Groep zoals we die vandaag kennen. We wensen het team van Odin Groep en Apax het allerbeste bij de verdere realisatie van hun groei-ambities.”

Over Apax Partners

Apax Partners is een toonaangevende Europese private Equity partij gevestigd in Parijs. Met meer dan 45 jaar ervaring biedt Apax Partners vermogensfinanciering op lange termijn om bedrijven van wereldklasse op te bouwen en te versterken. Apax heeft ruim € 4,5 miljard beheerd vermogen in haar fondsen. Deze fondsen investeren in snelgroeiende bedrijven uit het middensegment in vier verschillende gespecialiseerde sectoren: Tech & Telecom, Consumer, Gezondheidszorg en Diensten.

Bezoek voor meer informatie: www.apax.fr of @ApaxPartners_Fr

Apax Partners met hoofdkantoren in Parijs (www.apax.fr) en Londen (www.apax.com) heeft wel eenzelfde voorgeschiedenis maar het gaat om afzonderlijke, onafhankelijke participatiemaatschappijen.

Over Fortino Capital

Fortino Capital is een investeringsmaatschappij met een focus op B2B software en technologie. Onze missie is het ondersteunen van ambitieuze managementteams bij de realisatie van hun groeiplannen. We investeren in jonge bedrijven (risicokapitaal) en gevestigde bedrijven (groeikapitaal) waar groei een integraal deel uitmaakt van de strategie. Fortino heeft kantoren in België en Nederland, en investeert in Noord-West-Europa. Het investeringsportfolio van Fortino omvat, onder andere, Efficy CRM, Hospitality Cloud Solutions, Cenosco, MobileXpense, Teamleader, iObeya, Salonkee en SimplyDelivery.

Bezoek voor meer informatie: www.fortinocapital.com

Odin Groep

Expolaan 50
7556 BE Hengelo
Netherlands

Lage Biezenweg 3
4131 LV Vianen
Netherlands

Wist u dat uw browser verouderd is?

Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

Upgrade hier uw browser
Ga verder op eigen risico