Dit doen wij voor duurzaamheid

Als IT-organisatie hebben wij een steen kunnen bijdragen aan de digitale stroomversnelling in 2020, veroorzaakt door de ongekende coronacrisis. Bij scholen, zorginstellingen, de bouw en de overige sectoren hebben we met onze IT-oplossingen een verschil kunnen maken. Daar zijn we enorm trots op.

Download hier het jaarverslag 2020

Dit doen wij voor duurzaamheid

Als IT-organisatie hebben wij een steen kunnen bijdragen aan de digitale stroomversnelling in 2020, veroorzaakt door de ongekende coronacrisis. Bij scholen, zorginstellingen, de bouw en de overige sectoren hebben we met onze IT-oplossingen een verschil kunnen maken. Daar zijn we enorm trots op.

Download hier het jaarverslag 2020

Ons Duurzaamheidsverslag 2020 is gepubliceerd. We kijken terug op een bijzonder jaar. Scholen stapten razendsnel over op digitaal lesgeven, thuiswerken werd de norm en iedereen zocht middelen via de digitale weg om met elkaar in contact te blijven. Als IT-organisatie hebben wij een steen kunnen bijdragen aan deze digitale stroomversnelling. Het was een jaar waarin we zorg droegen voor mens, milieu en de maatschappij.

Groene huisvesting

Toen ons datacenter (PDC1) in 2013 gebouwd werd, ontvingen wij als eerste datacenter ter wereld de hoge BREEAM certificering ‘Excellent’, een keurmerk voor duurzaamheid van gebouwen. En nog steeds is er oog voor duurzaamheid.

Wist je dat:

  • Er in ons hoofdkantoor op 52 meter hoogte twee slechtvalkfamilies wonen?
  • We onze toiletten doorspoelen met regenwater?
  • We op drie plekken in Nederland zonneparken hebben staan goed voor 504 MWh per jaar?
  • Er 11 elektrische auto’s in ons wagenpark staan en dat dit aantal flink gaat groeien?
  • Medewerkers die veel op de weg zijn rijvaardigheidstrainingen krijgen waarin ze leren hoe ze energie-efficiënt kunnen rijden?

Efficiënt omgaan met energie

Eigen zonnepark

Ons zonnepark is sinds 2016 flink uitgebreid en ook ons pand in Vianen is voorzien van zonnepanelen. Goed voor totaal 503 MWh opgewekte energie in 2020. Naast de energie, afkomstig van Nederlandse zonneparken, hebben we ook ingekochte donkergroene stroom. Hiervan zijn certificaten van herkomst beschikbaar waaruit blijkt dat de ingekochte stroom uit Europese wind is opgewekt. Alleen het aardgasverbruik en ons wagenpark zorgt voor CO2-uitstoot. 94 procent van de CO2-uitstoot van ons stroomverbruik wordt gecompenseerd door het gebruik van groene stroom.

PUE-waarde

De afkorting PUE staat voor Power Usage Effectiveness. De PUE-waarde geeft aan hoe efficiënt een datacenter omgaat met energie. Deze waarde toont het aandeel energie dat niet wordt gebruikt voor de IT-middelen, zoals servers, storage en switches. Wanneer de bezetting van het datacenter hoger wordt, wordt ook in de meest ideale situatie de PUE-waarde lager. In datacenters - ook in die van Odin Groep - wordt per definitie relatief veel energie (stroom) verbruikt. Voor ons is dit reden om voorop te lopen in het doorvoeren van energiebesparende technologieën en maatregelen.

Afval verwerking

In ons magazijn worden veel spullen geleverd waar ook veel afval bij komt kijken. Elk jaar kijken we kritisch hoe we het afval kunnen minimaliseren en verantwoord verwerken. Eerder kozen we al voor meer bulkverpakkingen wat resulteerde in minder plastic en verpakkingsmateriaal. In 2021 kijken we wederom hoe we nog milieubewuster met verpakkingen om kunnen gaan en hoe we het aantal transportbewegingen, en daarmee de CO2-uitstoot, kunnen verlagen.

Veilig werken

Iedereen kent keuringen zoals ARBO en RI&E. Uiteraard voeren wij die ook uit, maar we doen nog meer. Onze installatiemonteurs zijn VCA-gecertificeerd, bedrijfsfysiotherapeuten geven trainingen over een goede werkhouding en vele faciliteiten voor een veilige werkplek zijn aanwezig. Denk hierbij aan traplopers, elektrische montageliften en sta-zit bureaus.

Work hard, play harder

Naast hard werken maken we ook veel plezier, zowel op de werkvloer, de thuiswerkplek als daarbuiten. Ondanks dat we geen fysieke evenementen konden organiseren, zochten we elkaar online op. Er waren immers voldoende redenen om (digitaal) feest te vieren. Een online bingo, een digitale kerstborrel en vele online teamquizzen zijn er georganiseerd. En we vinden het erg leuk collega’s thuis te verrassen met een leuke attenties door de brievenbus.

Donaties

Juist in 2020 bleven we regionale evenementen en verenigingen steunen. We kunnen niet wachten jullie weer te ontmoeten bij het Openluchttheater in Hertme, waar we een van de hoofdsponsors zijn. Ook steunden we Indoor Streetsoccer Hengelo en Stichting Handbike Promotie Twente. Bij regionale evenementen bieden we jaarlijks onze diensten en techniek aan, denk aan de Strongmanrun, en investeren we in maatschappelijke projecten. We steunen bijvoorbeeld lokale initiatieven als Stichting Hellebeen en De Verhalenkraal en doneren devices aan stichtingen zoals Stichting Bhodi.

Odin Groep

Expolaan 50
7556 BE Hengelo

Lage Biezenweg 3
4131 LV Vianen

Wist u dat uw browser verouderd is?

Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

Upgrade hier uw browser
Ga verder op eigen risico