Van freelancer naar vaste waarde als adoptieconsultant

Rimke van der Voort – Schuiling begon als freelancer binnen Winvision. Inmiddels is ze er in vaste dienst als adoptieconsultant. We spraken haar over haar verrassende switch van filmwereld naar verandermanagement, hoe ze binnen Winvision is doorgegroeid naar haar huidige rol en hoe het werken bij Winvision haar bevalt.

Verandermanagement speelt een belangrijke rol in het werk van een adoptieconsultant. Hoe ben je met dat vakgebied in aanraking gekomen?

Van origine kom ik uit de filmwereld. Toen ik zwanger was van mijn eerste kindje, stond ik ’s nachts als assistent opnameleider op de set van de film Sint en dacht ik: dit gaat niet meer. De tijden waren te onregelmatig en ik moest lange dagen maken en dagen van 15 uur zijn in de filmwereld eerder regel dan uitzondering. Ik heb daarom de switch naar het bedrijfsleven gemaakt. Na vier jaar werkzaam als freelancer wilde ik meer kennis opdoen van bedrijfsmatige veranderprocessen en heb ik de post-HBO Hogere Bedrijfskunde gevolgd met Verandermanagement als module. Tijdens die studie vielen er wel tien kwartjes en kwam het besef dat ik me volledig wil richten op veranderingen binnen bedrijven. Zo ben ik gestart als freelance projectmanager met een focus op verandermanagement.

Wanneer kwam je in contact met Winvision?


In 2015 werd ik door Winvision gevraagd als tijdelijke vervanger van de Officemanager. In 2016 ben ik wederom gevraagd om ditmaal onderzoek te doen naar de strategische huisvesting van Winvision. Ik concludeerde dat het pand weliswaar een dak boven het hoofd bood, maar dat het qua lay-out, werkplekconcept en uitstraling niet meer voldeed. Ik heb Winvision geadviseerd om op zoek te gaan naar een nieuwe locatie en na een lange zoektocht hebben we die gevonden in Vianen. In ons nieuwe pand is de strategische huisvestingvisie volledig doorgevoerd met als resultaat een prachtig en compleet nieuw pand in Vianen! Ons nieuwe pand is een strategisch bedrijfsmiddel doordat het de visie van Winvision uitdraagt en ondersteunt: authentiek, klantgericht, samen en innovatief!

Daarnaast ben ik gevraagd om de backoffice te professionaliseren. We hebben een professionaliseringsslag gemaakt en de rol van de backoffice flink gekaderd. Er is nu veel meer duidelijkheid over de rol en de manier van werken van deze afdeling. Dat is ontzettend belangrijk, want het is het hart van de organisatie.

Hoe ben je uiteindelijk adoptieconsultant geworden?


Ik heb nog een opleiding Verandermanagement gevolgd en samen met de adoptieconsultants een prosci-opleiding. De menselijke kant van verandering vind ik erg interessant en toen het einde van mijn opdrachten als freelancer bij Winvision in zicht was, ben ik gaan praten met de adoptieconsultants over een eventuele rol in het adoptieteam. Tot op dat moment had ik altijd gedacht dat je als adoptieconsultant alleen aan het einde van een implementatie in beeld komt. Maar, zo werd mij verteld, adoptieconsultancy gaat veel verder dan alleen trainingen geven aan eindgebruikers. Als een organisatie een verandering wil op het gebied van software, stap je als adoptieconsultant al vooraan in het traject in. Zo kun je eerst doelgericht de organisatie doorlichten en kijken welke strategie er nodig is om de gewenste verandering te realiseren. Die brede benadering sprak me enorm aan, en gelukkig was ik welkom in het team.

Wat houdt jouw rol als adoptieconsultant concreet in?

In de IT spelen allerlei nieuwe ontwikkelingen en mogelijkheden, zoals domotica en smart IT, waar (eind)gebruikers nog niet bekend mee zijn. Mijn rol is om de implementatie van zulke nieuwe technologie te begeleiden. Dat doe ik samen met de betrokken projectleider. Wekelijks bekijken we wat de status is, wat we moeten doen en welke stakeholders aangehaakt moeten worden. Momenteel ben ik betrokken bij de implementatie van een nieuw telefoniesysteem en een nieuw verpleegoproepsysteem bij een zorginstelling.

Hoe bevalt je nieuwe functie?


Super, echt heel goed! In het begin moest ik wel even wennen, met name aan het reizen. Die eerste week twijfelde ik wel of ik de meest verstandige stap had gemaakt. Maar die vrijdag volgde een hackathon met een bedrijfsuitje en wist ik weer waarom ik voor Winvision had gekozen. Ik ben iemand die houdt van samenwerken met collega’s en graag veel aandacht besteedt aan klanten. Wat dat betreft ben ik bij Winvision helemaal op m'n plek. Met name de combinatie van zelfstandigheid en samenwerken vind ik ideaal. Dat ik gestopt ben als freelancer en in vaste dienst ben gekomen, zegt eigenlijk genoeg over hoe leuk ik werken bij Winvision vind!

Enthousiast geworden?

Ontdek of jouw droombaan tussen onze vacatures staat. Zo niet, stuur dan een open sollicitatie.

Bekijk vacatures

Odin Groep

Expolaan 50
7556 BE Hengelo

Lage Biezenweg 3
4131 LV Vianen

Wist u dat uw browser verouderd is?

Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

Upgrade hier uw browser
Ga verder op eigen risico