''Iedereen heeft talent, maar ieder talent is anders''

De huidige schaarste op de arbeidsmarkt is in weinig sectoren zo nijpend als in de IT. Dat vraagt om een nieuwe kijk op het werven, selecteren én behouden van mensen die het verschil kunnen maken. Bij IT-organisatie Odin Groep hebben ze daar op eigenzinnige wijze werk van gemaakt, vertelt senior recruiter Odile Elshout: "Talent is veel meer dan een cv en een opleiding."

Bij Odin Groep

Het managen van talent is binnen Odin Groep al jaren een gestructureerd proces. Zo is er het programma Odin Career Tracks, dat nieuwe en bestaande medewerkers duidelijkheid geeft over de richtingen waarin zij binnen de organisatie kunnen groeien. Daarbij verzorgt de Odin Academy de trainingen die nodig zijn om de beoogde groei daadwerkelijk te realiseren. Verder zijn er diverse programma's om stagiairs en ander nieuw talent wegwijs te maken en zich thuis te laten voelen bij Odin Groep.

Gerichte ontwikkeling

Wat Odile Elshout betreft gaat het er vooral om dat je het soort talent dat je als organisatie nodig hebt identificeert, om het vervolgens te ontdekken en benutten bij je medewerkers. "Iedereen heeft talent, maar ieder talent is anders. Daarom doen we bij Odin Groep aan job carving: wij gaan niet langer uit van functieprofielen met een lijst van vaste taken. We kijken liever veel meer naar welke kennis en vaardigheden iemand zelf heeft en hoe we die optimaal kunnen benutten. Wij beheren zeer complexe IT-omgevingen, daar komt een enorme diversiteit aan expertise bij kijken. Er is niet één medewerker, hoe getalenteerd ook, die dat allemaal in zijn eentje zou kunnen. Daarom proberen wij voor iedere medewerker een ideaal focusgebied in kaart te brengen waarin hij of zij zich kan ontwikkelen. Naast de techniek hebben we bovengemiddeld veel aandacht voor persoonlijke ontwikkeling en soft skills."

Het verhaal achter het cv

Naast het koesteren en ontwikkelen van bestaand talent heeft talentmanagement natuurlijk betrekking op het werven van nieuwe medewerkers. Ook daarin heeft Odin Groep een eigen benadering. "Je moet creatief zijn bij de voordeur. Er zijn nogal wat IT'ers die het lastig vinden om in een cv te beschrijven wat ze te bieden hebben. Zeker jonge IT’ers. Daarmee doen ze zichzelf tekort, dus als werkgever moet je het verhaal daarachter zien te ontdekken. Wij geven mensen de kans en gaan het gesprek aan zonder alleen naar hun cv te kijken. Ze krijgen volop gelegenheid om zelf te ontdekken waar ze goed in zijn. Dat is niet alleen prettig voor henzelf, als organisatie worden we er ook beter van. Soms komen daar verrassende wendingen uit. Niet iedere techneut wordt gelukkig van een doorgroei naar consultancy, maar daar moet je wel zelf achter komen. Bij Odin Groep krijg je die ruimte."

Leiderschap is ook mensen laten gaan

Tot slot benadrukt Odile dat ze onder talenten niet alleen twintigers verstaat. "Met alleen twintigers komen we er niet. Ook mensen met meer ervaring stimuleren we om hun talent te benutten. Dat kunnen ze bijvoorbeeld ook doen door jong talent onder hun hoede te nemen. Bovendien zijn er genoeg mensen die na twintig jaar werken nieuwe talenten en interesses ontdekken. Binnen Odin Groep hebben medewerkers niet alleen de mogelijkheid om door te groeien in hun eigen vakgebied maar ook een heel ander spoor te kiezen. Het voornaamste is dat we goede mensen behouden binnen de organisatie. Met leadership development-programma's leren we onze leidinggevenden ook om daar op die manier naar te kijken. Als een goede kracht op een andere plek in de organisatie nóg beter uit de verf komt, moeten ze dat ondersteunen, hoe jammer ze het ook vinden dat ze die medewerker dan zelf moeten missen in hun team. Talent heb je in huis om het te laten excelleren. Niet om het te beperken."

Geen hoge drempels

Volgens Odile Elshout gaan veel mensen ervan uit dat er aan een intern opleidingsinstituut als de Odin Academy wel een studieregeling verbonden zal zijn. "Dat je bijvoorbeeld minstens twee jaar in dienst moet blijven en anders een deel van de kosten moet terugbetalen. Dat is bij ons niet zo. We faciliteren het. De certificeringen die onze medewerkers bij de Odin Academy behalen, móeten ze gewoon hebben, alleen al omdat onze klanten erom vragen. Bovendien zien wij een investering in onze talenten als een investering in onze organisatie."

Benieuwd naar meer verhalen?

Lees hier de ervaringen van onze collega's!

Meer verhalen

Odin Groep

Expolaan 50
7556 BE Hengelo

Lage Biezenweg 3
4131 LV Vianen

Wist u dat uw browser verouderd is?

Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

Upgrade hier uw browser
Ga verder op eigen risico